Kerbl Nappflaska speedy för Kalv (och föl)
679,00 kr
(inkl. moms)
Kerbl Nappflaska till kalv (och föl)
Nappflaska för kalvar. Luftinsläppet i flaskan kan lätt regleras i 3 steg beroende på hur fort kalven dricker. Greppvänlig och lätt att tömma helt genom att nappen sitter i kanten av locket. Det stora locket underlättar ocksårengöringen. Rymmer 2,5 liter.
Nappflaska till kalv (och föl)
Vi rekommenderar alltid att man har hemma nappflaska, råmjölk eller då man inte har tillgång till det; råmjölkpulver. Konsultera alltid veterinär om fölet inte fått i sig råmjölk inom 3 h från födseln. Ett tips är att mjölka ur stoet lite råmjölk direkt efter fölning och sedan nappa i fölungen en flaska, innan man lämnar dem. Då är man säker på att fölet fått i sig och man kan sova några timmar om det behövs.
Nappflaskan blir ovärderlig till föl som förlorat sin mor eller när fölet av andra skäl inte kunnat få i sig tillräcklig mängd råmjölk. Fölet föds helt utan antikroppar och dör om det inte får i sig den livsnödvändiga råmjölken.
Se till att fölet får i sig råmjölk så snart som möjligt efter fölningen. Om det uppstår problem med stoets mjölkproduktion eller om stoet dör under eller efter förlossningen, ska man mjölka ur så mycket råmjölk man kan från det döda eller sjuka stoet. Den egna moderns råmjölk innehåller miljöspecifika antikroppar och är det den allra bästa råmjölken att ge fölet.
Den första mjölken från stoet kallas råmjölk. Råmjölken innehåller en stor mängd antikroppar som ger det nyfödda fölet ett livsviktigt skydd mot infektioner. Fölet föds, till skillnad mot andra djur och människor, helt utan antikroppar och är därför extremt utsatt och infektionskänsligt innan det hunnit bygga upp sitt eget immunförsvar. I de fall där stoet dör i samband med förlossningen, rekommenderar vi att man försöker ta tillvara på så mycket råmjölk som möjligt och mjölkar tomt i det döda stoets juver. Ge därefter råmjölken till fölet med hjälp av nappflaskan. När ingen råmjölk finns rekommenderas starkt att använda Pavo Colostrum eller Pavo S.O.S.-kit. Det kan vara skillnaden på liv och död!
OBS! Vid komplikationer före, efter eller under fölning, kontakta alltid en veterinär!
Fölet skall dia inom 3 h säger nyare forskningsrön. Efter 12 h "stängs" tarmens porer och kan inte längre transportera igenom de livsviktiga antikropparna till blodet, utan de går då förlorade ut i träcken. Hästen kan då få så låga antikroppsnivåer att den dör. Många veterinärer rekommenderar att man tar ett s.k Foal-check på föl som inte fått i sig tillräckligt mycket råmjölk tillräckligt snabbt, för att mäta fölets antikropp-nivåer i blodet och därifrån avgöra om man skall ge blodtransfusion med plasma eller ej.
Här kan du läsa mer; http://www.sva.se/djurhalsa/hast/nyfodda-sjuka-fol-hast
OBS! Köp även gärna hem Pavo Colostrum och Pavo SOS-kit av oss! Vi levererar blixtsnabbt! Vi skickar oftast samma dag och senast dagen efter att vi får in din order. (Gäller vardagar och när den finns på lager, se lagersaldo.)